top of page

REPOSITORI DE MITJANS

Des d’un comunicat emès per Funcasor, la Fundació Canària per a les persones amb sordesa, celebraven l’any 2020 l’augment notori d’intèrprets de llengua de signes als mitjans des de l’inici de la pandèmia. Tot i això, lamentaven que el nombre de comunicats accessibles en llengua de signes en comparació al total de la informació publicada als diferents mitjans era insuficient. També denunciaven la falta de subtítols, ja que no totes les persones sordes saben signar.

​

L’accés a la informació no es dona en igualtat de condicions per a la comunitat sorda que per a la comunitat oient. És per això que existeix un marc normatiu estatal que prova de regular el reconeixement de la llengua de signes i la seva inclusió en els canals de televisió públics. L’article 2 de la Llei de la llengua de signes catalana aprovada pel ple del Parlament de Catalunya el 26 de maig del 2010 estipula que cal “Reconèixer la llengua de signes catalana com a sistema lingüístic i regular-ne l’ensenyament i la protecció des dels poders públics”.

​

Malgrat aquesta voluntat política, la realitat social és una altra. Avui dia, existeixen pocs mitjans, siguin digitals o tradicionals, adaptats o adreçats a la comunitat sorda. Aquesta necessita una escriptura clara i directa per a entendre la informació o fins i tot que aquesta estigui subtitulada o interpretada en llengua de signes.

​

Per aquesta raó, per la poca proliferació de mitjans de comunicació dirigits a aquesta comunitat, vam decidir realitzar una investigació, no només estatalment, sinó també a escala internacional, per poder veure la quantitat de mitjans adreçats a aquest sector de la població. Alhora també hem inclòs canals de YouTube de diferents continguts que també ajuden a aquesta inclusió del col·lectiu i els mantenen informats.

CATALUNYA:

1. Sord Press: 

​

Sord Press és una empresa catalana concebuda com a agència de notícies que executa una tasca única a Catalunya: adaptar formalment les informacions d’actualitat per fer-les entenedores a les persones sordes. El seu impulsor és Guillem Carles, l’únic periodista sord col·legiat de Catalunya.  

​

Sord Press compta amb una Tribuna Oberta, un punt de debat i reflexió entre els ponents i els assistents en matèries concretes que sovint tenen relació amb els drets de les persones sordes. Alhora, cada divendres la llengua de signes és la protagonista presencial en els magazins de notícies que se celebren a la sala d’actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, impulsats pel mateix mitjà.

​

Té presència a les següents xarxes:

​

2. Web Visual TV (FESOCA): ​

​

Webvisual TV és un canal de televisió a través d'internet nascut el 2003 amb l'objectiu d'informar en llengua de signes catalana, mitjançant vídeos penjats a la xarxa. Webvisual s'adapta a tota mena de dispositius. Creada per la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), que representa a les associacions afiliades i vetlla pels drets fonamentals de les persones sordes. 

​

Aquest canal de televisió en streaming va rebre l'any 2015 el Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana de la Generalitat de Catalunya.

 

ESPANYA:

3. Diario Signo (Andalusia): ​

​

La pàgina web del Diario Signo és el primer diari per a la comunitat sorda d’Andalusia promogut per la Federació Andalusa d’Associacions de Sords. Aquest mitjà es diferencia de la resta de publicacions per la possibilitat de comunicar la notícia en llengua de signes a través d'una pestanya amb un intèrpret. És de caràcter generalista però amb un enfocament andalús, posant èmfasi en la repercussió de l'actualitat en la comunitat sorda. 

CANALS DE YOUTUBE ESPANYOLS  

​

En els últims anys la xarxa ha incrementat els seus usuaris i, com internet és un espai que democratitza l’accés a la informació, han sorgit diversos comptes que creen contingut variat en llengua de signes en l’àmbit estatal.

  • YouTube

Emma Vallejo Canales

  • YouTube

Noelia Héctor

  • YouTube

Infosordos

  • YouTube

La família Vázquez

  • YouTube

María Ortiz

  • YouTube

Mírame cuando te hablo

  • YouTube

Peixos

INTERNACIONAL:

​En l’àmbit internacional podem trobar diferents mitjans de comunicació dirigits a persones sordes, la gran majoria són canals de notícies que utilitzen la plataforma de YouTube per a emetre les seves notícies de manera gratuïta. A més, el fet que siguin mitjans digitals emesos per aquesta plataforma, facilita l'accessibilitat a escala mundial, fent que el seu contingut sigui accessible per a tots els usuaris del món. 

 

S’ha realitzat una recerca sobre mitjans de comunicació a escala internacional que tingui com a objectiu la comunitat sorda i s'han trobat 15:

1. XILE - SEÑAVISION TV:

​

El 2018, a Xile, Alejandro Ibacache va crear el canal de YouTube SeñaVisión TV, un mitjà digital dirigit a la comunitat sorda xilena. Aquest es defineix com una televisió emesa per la plataforma de YouTube, on el públic objectiu són les persones sordes, però que les persones oients també poden consumir.

​

El canal de SeñaVision TV compta amb les següents xarxes socials:

​

​

​

​

2. ARGENINA- CN SORDOS ARGENTINA​:

​

CN SORDOS ARGENTINA és un projecte amb impacte social que es va materialitzar durant la pandèmia del coronavirus l'any 2020. Té l'objectiu de deixar la seva marca distintiva en la comunitat sorda. L'emissió de programes en la plataforma de YouTube va començar fa 1 any.

​

CN SORDOS ARGENTINA no sols està format per persones sordes sinó també per gent CODA -fills oïdors de pares sords- i persones oients.

​

L'equip de CN SORDOS ARGENTINA té molta activitat en les següents plataformes socials: 

​

​

​​​

​

3. ARGENTINA - CANALES CRECIENDO SEÑAS:

​

Canales és una associació civil, formada per persones sordes i oients que té l'objectiu de donar una educació de qualitat en llengua de signes Argentines a nens i adolescents sords, a través del desenvolupament de projectes educatius i l'establiment de llaços entre els diferents grups vinculats amb la comunitat sorda. 

​

Canales té una gran presència en la plataforma de YouTube, que forma part d'aquesta des de 2010.

​

Té molta presència en les següents xarxes socials:

​

​

​

​

4. ALEMANIA - HAND.DRAUF:

​

El projecte Hand.Drauf és una oferta de Funk, que alhora és una iniciativa conjunta del grup de treball de les corporacions de radiodifusió de la República Federal d'Alemanya (ARD) i la segona televisió alemanya (ZDF). 

​

Hand.Drauf està format per un equip de persones sordes i oients que produeixen i investiguen sobre temes que els hi apassionen. El canal té una presentadora principal, Iris, que és una persona sorda que s'involucra en els problemes de la comunitat, es preocupa per ells i perquè siguin comunicats. La iniciativa és sinònim de diversitat, tolerància i identificació, igual que fomenta el respecte i la igualtat de condicions. 

​

Presència en xarxes socials: 

​

​

​

​

5. MOÇAMBIC - TV SURDO:

​

L’any 2008, a Moçambic es va crear TV SURDO, una plataforma de continguts per a persones amb discapacitat, generalment per a persones amb discapacitat auditiva, però avui dia també té en compte produir continguts per a persones amb discapacitats visuals: els continguts es presenten de manera híbrida, és a dir, inclouen subtítols i llengua de signes.

​

Xarxes socials:

 

​

​

​

6. SUD-ÀFRICA - DEAFTV:

​

DTV (DeafTV) és un programa de televisió per a joves sords i persones amb problemes d’audició. DTV s'ha convertit en un referent per a programes de televisió per a sords, inspirant a Europa i Gran Bretanya. En el canal hi ha programes des de lliçons de cuina fins a classes setmanals de llenguatge de senyals sud-africà. 

​

Tenen presència a YouTube des de 2014:

​

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Icono social Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Icono social Twitter
  • YouTube
  • YouTube

7. GRAN BRETAÑA - BRITISH DEAF NEWS:

​

British Deaf News és el principal portal de notícies en línia de la comunitat sorda presentat per la British Deaf Association. 

​

En aquest portal es poden trobar notícies sobre educació, esports, tecnologia, salut, estil de vida, viatges, i fins i tot en la pàgina es pot trobar una agenda d'esdeveniments per a la comunitat. I finalment hi publiquen ofertes de treball. 

 

British Deaf News té presència en les següents xarxes socials: 

​

​

​

​

​

8. INDIA - INDIA DEAF NEWS:

​

A l'Índia podem trobar un canal de YouTube dedicat a la comunitat sorda, aquest es diu Índia Deaf News i opera a la  plataforma des de l'any 2020. Compta amb més de 22.000 seguidors.

​

En aquest canal podem descobrir notícies d'última hora, sobre història, esports, negocis, esdeveniments i molt més.

​

​

​​

​

9. ESTATS UNITS - DEAFNEWSPAPER:

​

Deafnewspaper és un blog de notícies, la gran majoria en format vídeo, que es troba actiu en l'esfera d'internet des de 2002. És un diari digital enfocat, sobretot, a la comunitat sorda dels Estats Units on a l'apartat d'esdeveniments es mostren les diferents quedades en diferents punts del país. 

​

10. ESTATS UNITS - DEAF NEWS TODAY:

​

Deaf News Today és un blog creat el 2001 per l’expresentador de CNN i professor de periodisme Stephen Gofort amb l'objectiu de recopilar informació de mitjans de comunicació imparcials rellevants per a la cultura i comunitat sorda.

​

Deaf News Today és un lloc on es reuneix informació sobre notícies i llocs de publicació amb especial interès per a la comunitat sorda, és a dir, fent el paper d'un repositori de notícies. 

 

A més, el blog no opera sol si no va acompanyat d'unes potents xarxes socials. 

​

​

​​

​

11. ESTATS UNITS - DEAF MEDIA PROJECTS:

​

Deaf Media era una organització que va començar amb l’objectiu d’innovar programes centrats en les persones sordes. Avui dia es dedica a ser un espai de recopilació i arxiu digital sobre la història de l’organització.

​

Sèries produïdes per a persones sordes: 

  • Silent Perspectives (PBS): la primera sèrie de televisió produïda per sords i centrada en els sords que es transmet al país; el seu debut en 1974 va establir formalment a DEAF Mitjana.

  • Rainbow's End (PBS): el primer programa televisat a escala nacional per a nens sords. 

  • Celebration Deaf Artists and Performers: la primera sèrie contínua de produccions en viu centrades en les arts i la cultura dels sords i que mostren el talent d'artistes sords i artistes visuals de renom nacional.

  • La Xarxa d'Educació i Arts per a Sords (DEAN, per les seves sigles en anglès): un programa innovador que va col·locar narradors/models a seguir per a sords a les aules per a sords en unes 20 escoles públiques de Califòrnia.

  • Project Story: Literatura per a nens sords: brinda accés entretingut a la literatura escrita per a nens sords i estimula l'interès per la lectura.

  • DEAF Mitjana Presenta: una varietat d'exposicions en galeries, espectacles individuals i produccions teatrals amb artistes visuals i escènics sords.

  • Els fòrums de taula rodona de mitjans de DEAF: es van enfocar en discussions entre artistes sords i oïdors o amb destacats acadèmics sords i serveis continus d'informació, referències i consultoria.

​

12. ESTATS UNITS - DEAF PROFESSIONAL ARTS NETWORK:

​

D-PAN (Deaf Professional Arts Network) es va fundar amb l’objectiu de crear un canal per tal que la comunitat sorda nord-americana i amb problemes d’audició tinguéssin l’oportunitat d’accedir a notícies i informació de qualitat.

 

Va ser pioner en la forma de creació de vídeos musicals en llengua de signes americana (ASL) traduint les lletres de les cançons; el 2007 van llençar D-PAN.TV en el qual es comparteixen notícies nacionals en ASL, subtítols i veu en off, així com continguts educatius i d’entreteniment produïts i protagonitzats per membres importants de la comunitat sorda americana. 

​

S'ha convertit en un espai de referència, no només per a persones sordes, sinó també per a persones oients, intèrprets, educadors, estudiants, pares i famílies. 

​

Té presència a YouTube amb 20 mil subscriptors:

​

​

​

13. UNIÓ EUROPEA - DEAFMEDIA:

​

DEAFMEDIA és un espai dirigit en especial al col·lectiu sord, ja que el que es vol és que les persones que es formin siguin els mateixos protagonistes de les traduccions en directe de la informació. A més d'un espai on es puguin desenvolupar i promoure la comunicació i l'accés a la informació en temps real i en llengua de signes. 

​

14. INTERNACIONAL - SIGNLANGTV.COM:

​

Signlangtv és una guia independent de transmissiones televisives en diferents llengües de signes  per a persones sordes de tot el món. Aquesta es va llançar el juliol de 2013 per Stawomir Stepski, però va ser rellançada el juliol de 2017.  

​

Aquest recurs recopila, selecciona, elabora, transmet i proporciona informació i documentació sobre programes de televisió creats per persones sordes i intèrprets. Ha recopilat 102 programes de televisió dirigits al col·lectiu sord i en 51 llengües de signes diferents. 

 

Signlangtv té presència en les següents plataformes: 

​

​

​​

​

15. INTERNACIONAL/CANADENC - H3 WORLD TV:

​

H3 World TV és una organització benèfica canadenca que té la missió de produir i transmetre programes en format vídeo per a la comunitat sorda en llengua de signes internacional. La seva presidenta Hannah Reisman explica que l’objectiu de H3 World TV és connectar a les comunitats sordes globals entre si i amb el món que els rodeja.

​

Avui en dia és l’única organització de mitjans que produeix i transmet programes de televisió de forma exclusiva i regular en llengua de signes. Aquesta organització és finançada a través de fons privats, fundacions i donacions. 

​

Té una gran presència a les xarxes socials:

​

​

​

​​

  • Instagram
  • Facebook icono social
  • Icono social Twitter
  • YouTube
  • Facebook icono social
  • Icono social Twitter
  • Icono social de YouTube
  • Facebook icono social
  • Icono social Twitter
  • Icono social de YouTube
  • Icono social Instagram
  • Facebook icono social
  • Icono social Twitter

Contacta amb nosaltres

Gràcies pel missatge!

bottom of page